пʼятниця, 8 квітня 2022 р.

Ні" означає натискання на курок і кров втрачених життів". Кислиця звернувся до членів Генасамблеї ООН, які голосували проти усунення РФ від участі в СПЛ


 Постійний представник України при ООН Сергій Кисліца звернувся до членів Генасамблеї ООН, які голосували проти призупинення членства Росії у Спілці з прав людини ООН. Звернення він опублікував у Twitter.  джерело

"У вас була можливість довести, що ви - не байдужий спостерігач. Все, що вам потрібно було зробити - це натиснути кнопку "так". "Ні" означає натискання на курок і червону точку на екрані, як кров втрачених життів. Це залишиться з вами, поки пам'ять вас не зрадить", - написав Кислиця і опублікував дані голосування країнами. 

У цьому твіті Кисліца навів фрагмент своєї промови перед голосуванням щодо резолюції, якою 

Генасамблея ООН призупинила членство Росії у Раді з прав людини .

"Тепер світ знаходиться на рішучому етапі історії. Ми стали свідком того, що наш лайнер йде дуже небезпечним шляхом серед айсбергів. Замість "Ради з прав людини" цей лайнер можна було б назвати "Титанік". Ми повинні прийняти рішення сьогодні і не допустити, щоб він потонув", – заявив посол.

Він попередив, що дії Росії в Україні будуть прирівняні до військових злочинів та злочинів проти людяності. Посол нагадав, що геноцид у Руанді був викликаний, зокрема, байдужістю міжнародного співтовариства, коли ООН не відреагувала на попередження в Раді Безпеки та Генеральній Асамблеї ООН за рік до трагедії.

При цьому він зазначив, що голосування за усунення країни від Ради з прав людини є "рідкісною та екстраординарною дією, але й дії Росії виходять за рамки допустимого".

Проти резолюції, окрім Росії, віддали свої голоси 23 країни: Алжир, Білорусь, Болівія, Бурунді, В'єтнам, Габон, Китай, Конго, Куба, Лаос, Північна Корея, Іран, Казахстан, Киргизстан, Малі, Нікарагуа, Сирія, Таджикистан, Узбекистан , Зімбабве, Центральноафриканська Республіка, Еритрея, Ефіопія.

При цьому під час обговорення представник Північної Кореї заявив, що повідомлення про вбивство цивільних осіб у місті Буча нібито не були підтверджені доказами та необхідне незалежне розслідування. На його думку, "деякі держави діють безвідповідально задля досягнення своїх політичних цілей"

Представник Ірану заявив, що його країна "проти експлуатації механізму ООН для досягнення політичних цілей". У Сирії назвали резолюцію "кроком за очорненням РФ, який не має нічого спільного з правами людини в Україні".

Китай закликав усі сторони "уникнути необґрунтованих звинувачень", "не підливати олію у вогонь нової конфронтації" та "утриматися від бездумного запровадження санкцій".

Білорусь же виступила "категорично проти демонізації Росії та спроби її ізоляції у міжнародних організаціях".

Контекст:

Україна та інші країни порушили питання про припинення членства Росії в Раді з прав людини ООН після того, як на початку квітня  Київська область була звільнена  від російських окупантів. У населених пунктах регіону  знайдено сотні вбитих мирних жителів . Серед загиблих – люди зі слідами катувань, із зв'язаними руками. Деякі тіла намагалися спалити.

Генпрокурор Ірина Венедиктова повідомила 3 ​​квітня, що із території Київської області  вивезли 410 тіл убитих мирних жителів .

У звільнених населених пунктах поліція та ДСНС зараз проводять перевірки та розмінування території. Вони  продовжують знаходити загиблих  – на вулицях, у підвалах, у братських могилах. Сотні людей пропали безвісти .


Немає коментарів:

Дописати коментар