пʼятниця, 8 квітня 2022 р.

Українці непохитні. Зеленський – Черчілль нашого часу – екс-посол США в Україні


 Колишній посол США в Україні Марі Йованович порівняла президента України Володимира Зеленського із прем'єр-міністром Великобританії Вінстоном Черчіллем. Про це 7 квітня повідомив "Голос Америки" .  джерело

"Зеленський трансформувався з актора-коміка та бізнесмена в президента країни. Він багато працював, боровся з викликами, як і всі президенти, і досяг певного прогресу. І раптом він раптово перетворився і став Вінстоном Черчіллем нашого часу", – зазначила вона.

Йованович додала, що Зеленський відбиває цінності українського народу, "об'єднує, надихає не лише українців, а й увесь світ".

"Українці – це люди, які боролися з Росією століттями, і особливо останні вісім років. Вони незламні та сильні. Століттями вони знали, що у них є своя ідентичність, своя культура та своя батьківщина. Коли Росія вторглася до їхньої країни, розбомбила їхні будинки". , убила їх дітей, вони почали боротися. Українці виросли на поезії найбільшого класика Тараса Шевченка. У нього є знаменита фраза: "Боріться - поборете".

І це саме те, що ми бачимо зараз в Україні", - заявила екс-посол.

За її словами, прагнення президента РФ Володимира Путіна підпорядкувати Україну є спробою змінити світовий правопорядок.

"Путін у своїх висловлюваннях дуже чітко заявляв, що міжнародний правопорядок не працює. Якщо Путіна не зупинити в Україні, він піде далі, має великі цілі, не тільки територіальні, а й глобальні. І президент [США Джо] Байден дуже добре це розуміє "Цей момент важливий не тільки для України, а й для США, тому що якщо Росії вдасться змінити спосіб ведення міжнародних відносин, то кордони та суверенітет не будуть поважатися. Це зробить нас менш процвітаючими, менш вільними та набагато менш безпечними", - вважає колишній. посол США України.

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг 7 квітня заявив, що весь світ захоплюється сміливістю та мужністю   української армії та українського народу.

"Ми захоплюємось політичним керівництвом України. Вони надихають нас усіх", – заявив Столтенберг.

Контекст:

8 березня, виступаючи перед парламентом Британії, Зеленський зробив посилання на знамениту промову Черчілля "Ми боротимемося на пляжах", вимовлену в Палаті громад у 1940 році, під час Другої світової війни.

Зеленський 30 березня з відеозв'язку виступив перед парламентом Норвегії – Стортінгом. Глава парламенту Масуд Гараххані, представляючи президента України, сказав, що до нього таке право отримував лише Черчілль .


Немає коментарів:

Дописати коментар