Але так було не завжди, бо традиційно на Святвечір готували пісні страви, відповідно і випічка була пісною. А вже на саме Різдво смажили здобні пампухи, якими частували колядників. джерело
12 пісних страв на Святвечір. Що приготувати, щоб було просто і смачно
Сирні пончики, що тануть у роті
Про пампухи існує і фольклор:
Печіть пампухи пухнасті, щоби жити в щасті.
А про багатого господаря, у якого все в достатку, казали: плаває, як пампух в олії.
Навіть існує Фестиваль пампуха, який проводять у Львові під час Різдва, щоб популяризувати традиційну українську страву - пампух.
Щоб зробити тісто на пампухи здобним, до тіста додають масло, яєчні жовтки, цедру лимона і апельсина, ваніль та коньяк. Начинка святкових пампушків найрізноманітніша - запарені у вершках горіхи, мак, вишні, сливи, шоколад.
--
Інгредієнти:
Молоко - 0,5 л
Цукор - 120 г
Ванільний цукор - 1 шт
Дріжджі свіжі - 40 г
Борошно - 850 г
Яйця - 2 шт
Олія - 4 ст. л
Олія для смаження - 1 л
Начинка:
Мак - 100 г
Цукор - 1 ст.л.
Варення - 100 г
Шоколад - 100 г
Вишні - 100 г
--
Пропустити подкаст і продовжити
подкаст
Що це було
Що це було
Головна історія тижня, яку пояснюють наші журналісти
Випуски
Кінець подкаст
З тістом на пампухи буде трохи клопоту, але усі ваші зусилля винагородяться сторицею.
Зробіть опару — розведіть дріжджі в теплому молоці, додайте 8 ст. л. борошна від загальної кількості і 2 ст. л. цукру. Поставте суміш на пів години в тепле місце.
Коли мине пів години і на поверхні опари з'являться бульбашки, місіть тісто. Для цього просійте борошно в глибоку миску, влийте опару, додайте олію, збиті з цукром яйця та замісіть тісто.
Залиште в теплому місці на годину.
За цей час приготуйте начинку. Обирайте будь-що з переліченого. Ви можете запарити і перетерти мак самостійно або ж купити готову макову масу. Вишні обирайте морожені - розморозьте їх і зцідіть зайву рідину.
Шоколад поламайте на шматочки.
Коли тісто підійде, обімніть його ще раз. Після того розкачайте пласт і виріжте склянкою кружальця. В середину кожного викладіть начинку та накрийте іншою частиною тіста, защипніть краї.
Готові пампухи покладіть на посипану борошном дощечку заліпленим донизу. Залиште їх на 10 - 15 хвилин, щоб вони піднялися.
У глибокій каструлі з товстим дном чи сковороді розігрійте 1 л олії. Коли на дні з'являються невеликі пухирці, пампухи можна смажити.
Опускайте по 3-4 пампухи та обсмажуйте з обох сторін до золотистого кольору.
Гарячі пампухи посипайте пудрою.
Для запаху до пудри можна додати ванільний цукор.
Найкраще пампухи смакують теплими.
Немає коментарів:
Дописати коментар