пʼятниця, 5 листопада 2021 р.

Застуда чи апарат ШВЛ: українські вчені першими в світі зрозуміли, від чого залежить перебіг COVID-19 у конкретної людини


Українські вчені першими у світі довели зв’язок між рівнем позаклітинної ДНК в крові і тяжкістю захворювання COVID-19 . Такий прогностичний критерій необхідний лікарям для того, щоб прогнозувати, як буде розвиватися хвороба у конкретного пацієнта. Джерело

Про це заявив завідувач відділом загальної та молекулярної патофізіології Інституту фізіології імені Богомольця НАН України Віктор Досенко, передає прес-служба 

За його словами, на сьогодні лікарі не можуть прогнозувати, як COVID-19 буде розвиватися у конкретного пацієнта. Зокрема, незрозуміло, чому один пацієнт одужує за 7-10 днів, а інший – може потрапити в залежність від кисню.

“Тому всім лікарям вкрай потрібен якийсь прогностичний критерій. Мені приємно повідомити: ми припустили, що саме рівень позаклітинної ДНК і є прогностичним критерієм (чим вище він, то гірше прогноз), і довели це, до речі, першими в світі”, – зазначив Досенко.

Популярні новини зараз

Погода здивує теплом: синоптик озвучив прогноз на листопад та грудень

В Україну насувається різке похолодання з дощами: озвучено дату

У Києві зупинився громадський транспорт: запроваджено оперативне положення

Він зазначив, що при госпіталізації у пацієнтів, що були в різному стані, брали кров для визначення рівня позаклітинної ДНК. І днями вже отримали остаточні результати.

“… все, що потрібно людям, щоб буквально в перший день хвороби передбачити, наскільки важким буде її перебіг і, відповідно, які препарати слід приймати, – здати кров на визначення рівня позаклітинної ДНК”, – додав Досенко.

Там також додали, що такі лейкоцити крові, як нейтрофіли (або нейтрофіли), можуть вибухати і викидати своє ядро (тобто ДНК) назовні в позаклітинний простір. Важко собі уявити, як в мікросвіті (розмір, наприклад, нейтрофіли становить 15 мікрометрів) опиняється  молекула довжиною 2 м. Проте, вчені детектируют це явище. Незабаром після початку пандемії з’явилися дані про викид ДНК у хворих COVID-19. І з’ясування того, як можуть бути пов’язані ці два процеси, стало важливим завданням для науки.

В Україні зафіксовано вже 126 повідомлень про побічні ефекти після щеплення від коронавируса (при цьому щеплення було зроблено майже 10 тисячам українців).

Як повідомив прем’єр-міністр Денис Шмигаль, громадяни зможуть отримати залишки невикористаної вакцини, якщо бажаючих вакцинуватися на перших етапах буде менше, ніж доступних доз. Тоді ці вакцини уряд може передавати комерційним клінікам, щоб вакцинувати всіх бажаючих позачергово вакцинації. Робити це будуть на платній основі.

Немає коментарів:

Дописати коментар