четвер, 21 квітня 2022 р.

США з початку війни виділили Україні більше коштів, ніж увесь ЄС


 Кільський інститут світової економіки опублікував 19 квітня дослідження, які країни найбільше допомагають Україні з початку повномасштабної війни з Росією. Експерти підрахували, що в абсолютних числах найбільшу допомогу передали США.
Водночас Естонія лідирує в наданні допомоги в еквіваленті ВВП країни.  джерело

Згідно з базою даних, США виділили Україні €7,6 млрд від початку війни (дані станом на 27 березня 2022 року). Це більше, ніж виділили всі країни ЄС разом (€2,9 млрд, плюс €1,4 млрд від інститутів ЄС і ще €2 млрд від Європейського інвестиційного банку).

Великобританія, Канада та Японія зобов'язалися надати допомогу на загальну суму €1 млрд.

Щодо допомоги в еквіваленті ВВП країни, то тут лідирує Естонія – 0,8%. Далі йдуть Польща (до 0,2%) та Литва (понад 0,05%). У десятці також Словаччина, Швеція, США, Чехія, Хорватія, Великобританія та Франція.

Водночас прем'єрка Естонії Кая Каллас заявила у Twitter, що навіть допомога в розмірі 0,8% ВВП – недостатня.

"Ми всі маємо робити більше. Поки Україна не перемогла, ми зробили недостатньо", – вважає вона.

Окремо експерти підрахували, скільки саме військову допомогу надають країни Україні. Лідерами виявилися США (€1,2 млрд), Естонія (понад €200 млн) та Великобританія (приблизно €200 млн).

Контекст:

Після масштабного воєнного вторгнення Росії в Україну країни Заходу збільшили постачання українським військовим летального озброєння та іншої оборонної продукції. Військову допомогу Україні надає понад 30 країн, повідомляв держсекретар США Ентоні Блінкен 7 квітня.

13 квітня президент України Володимир Зеленський у зверненні до союзників опублікував перелік озброєння, необхідного Україні для продовження війни з Росією. До нього увійшли бойова авіація, артилерійські комплекси та боєприпаси до них, реактивні системи залпового вогню, бронетехніка (зокрема танки), а також системи протиповітряної оборони.


Немає коментарів:

Дописати коментар