четвер, 7 квітня 2022 р.

Дуда: Діалог із Росією не має сенсу. Санкції мають бути посилені


 Президент Польщі Анджей Дуда сумнівається в ефективності діалогу з РФ щодо припинення її війни проти України на цьому етапі конфлікту. Про це він сказав в інтерв'ю каналу CNN 6 квітня.

"Діалог з Росією не має сенсу. Володимиру Путіну треба ставити дуже жорсткі умови. Потрібно сказати: "Якщо ви не виконаєте ці умови, нам нема про що говорити". Ми рішуче   джерело

підтримуватимемо Україну, ми посилюватимемо санкційний режим, тому що якщо вести діалог, який нічого не дає, - це лише гра, щоб виграти час для Росії", - заявив він.

Дуда закликав до додаткових санкцій проти Росії та її енергетичного сектора.

"Режим санкцій має бути посилено. У мене в цьому немає жодних сумнівів. Це, звичайно, дуже складне завдання... Проблема, однак, у тому, що для деяких країн, ну, для них це є принципово", – заявив президент.

Контекст:

Президент РФ Володимир  Путін оголосив війну Україні вночі  24 лютого, заявивши, що це "спецоперація", мета якої - "демілітаризація та денацифікація України"

.

29 березня у Стамбулі відбувся четвертий  очний раунд  переговорів України з РФ (кілька разів делегації зустрічалися у відеоформаті).

Напередодні переговорів у Туреччині глава української делегації Арахамія повідомив у коментарі Financial Times, що РФ вимагає, щоб Україна визнала контроль Росії над окупованим Кримським півостровом. Він наголосив, що Україна  ніколи на це не погодиться .

За підсумками зустрічі делегацій двох країн Арахамія заявив, що Україна  офіційно запропонувала підписати договір  про міжнародні гарантії безпеки.

За його словами, цей договір має передбачати юридично обов'язкові гарантії безпеки, а також зобов'язання США, Великобританії, Франції, Китаю, Німеччини, Італії, Туреччини, Канади та Ізраїлю надати військову допомогу Києву у разі агресії проти України. Росія, заявив Арахамія, також має надати Україні гарантії безпеки, але "на інших умовах".

Про готовність надати гарантії безпеки після цього заявили  США ,  Італія ,  Німеччина ,  Туреччина . Представник Великобританії в ООН Барбара Вудворд повідомила, що Лондон готовий зіграти свою роль у забезпеченні гарантій безпеки для України. Водночас, заступник прем'єр-міністра Сполученого Королівства Домінік Рааб уточнив:  не як у НАТО .

Арахамія також повідомила, що російська делегація на переговорах  просить Україну відкликати судові позови , пов'язані з війною. При цьому  питання ОРДЛО поки що виноситься "за дужки" переговорів , зазначив нардеп.

Прес-секретар голови Кремля Дмитро Пєсков заявив, що російська сторона поки що  не побачила "чогось дуже багатообіцяючого"  на переговорах з Україною. На думку радника глави Офісу президента України Михайла Подоляка, Росію  "в принципі влаштовує"  договір, запропонований Україною.


Немає коментарів:

Дописати коментар