четвер, 11 листопада 2021 р.

Три міфи про пологи


 Процес народ

Міф 1. Перші діти народжуються пізніше

Насправді лише 4% дітей народжуються точно у визначений термін. Багато перших малюків з'являються на світ раніше передбачуваної дати пологів, тоді як інші діти, навпаки, пізніше.

Фахівець з обчислювальних систем Аллен Дауні з Інженерного коледжу Олін у США провів ретельний огляд даних, представлених Центрами з контролю та профілактики захворювань у 2002 році.

Він виявив, що перші пологи набагато рідше відбуваються вчасно, ніж наступн

Перші діти в середньому народжуються трохи пізніше, але лише на 16 годин чи близько того.

Це якщо враховувати тільки доношених немовлят. Але оскільки дослідження стосується всіх дітей, ми маємо зважати й на передчасні пологи.

Чому пологи важкі і небезпечні?

Хлопчик чи дівчинка: що кажуть прикмети?

Чому ми не пам'ятаємо перші роки життя?

Шістнадцять годин - це дуже мало, а тому припущення, що перші діти зазвичай народжуються на кілька днів або навіть тиждень пізніше, є хибним.

Вам, звісно, розкажуть історії про те, як пологи не починалися й через два тижні після визначеного терміну.

Але історії - це одне, а статистика - зовсім інше. І отже, якщо вас цікавить тенденція, то окремі випадки не є показовими.

На подив мало дітей народжується в зазначений термін

Той факт, що передбачувана дата пологів рідко збігається з реальною, насправді є досить очевидним.

Дату пологів вираховують з першого дня останніх місячних, але не всі жінки можуть назвати цей день точно.

З іншого боку, чи тривають всі вагітності однакову кількість тижнів?

В одному дослідженні вчені щодня вимірювали рівень гормонів у сечі жінок, які намагалися зачати.

Це дозволило їм точно визначити, коли відбулася овуляція та імплантація заплідненої яйцеклітини, а також розрахувати тривалість вагітності.

Результати дослідження, однак, виявили, що тривалість здорової вагітності може варіюватися аж до п'яти тижнів.

Дата пологів другої та третьої дитини може також залежати від перерви між вагітностями.

Дослідження показують, що якщо зачаття відбулося протягом року після народження першої дитини, друга вагітність може бути коротшою.

Деякі лікарі пропонують взагалі відмовитися від обчислення точного дня пологів. А натомість жінкам повідомляти пізнішу дату, зазначаючи, що до неї вони вже напевно народять.

У такому разі 96% жінок можна було б позбавити зайвих тривог, які виникають через те, що пологи не почалися точно в зазначений день.

Міф 2. Гостра їжа спричинює пологи

Якщо "час Ч" проминув, а пологи так і не почалися, майже половина жінок бере справу в свої руки.

Одне американське опитування виявило, що приблизно кожна п'ята жінка намагалася прискорити початок пологів за допомогою карі.

Чим небезпечна пропаганда грудного вигодовування

Мами і малюки в перші години життя

Чому діти перебірливі в їжі і що з цим робити

Теорія полягає в тому, що гостра їжа посилює перистальтику - хвилеподібні рухи м'язів кишківника - а це, у свою чергу, може спричинити перейми.

Проте системних досліджень цього питання ніколи не проводилося, хоча багато хто наполягає на необхідності масштабного клінічного випробування, яке показало би, що сприяє початку пологів, а що ні

Гостру їжу давно вважають ефективним способом прискорити початок пологів

Насправді, вплив гострої їжі на організм - справа дуже індивідуальна. Якщо ви їсте гострі страви щодня, вони не матимуть помітного впливу на кишківник, а отже, й матку.

Міф 3. Води завжди відходять різко і несподівано

Пологи у фільмах завжди показують дуже драматично: жінка раптово хапається за живіт, в неї потоком відходять води, і вона мчить до лікарні.

У житті так буває нечасто. Перейми можуть початися до того, які відійдуть води. А іноді це відбувається лише за допомогою лікаря.

У виняткових випадках навколоплідний міхур може взагалі не розірватися, і дитина народжується прямо в ньому. Кажуть, що саме так з'явився на світ Зигмунд Фройд.

Утім, якщо вагітність доношена, пологи настають досить швидко після того, як відійшли води, або вони вже відбуваються.

В одному масштабному дослідженні було встановлено, що три чверті жінок народили протягом 24 годин після відходження вод. Більшість з них - без стимуляції.

На драму не варто очікувати в будь-якому разі. Адже навіть коли амніотичний міхур прорвався, води зазвичай просочуються поступово.

Немає коментарів:

Дописати коментар