пʼятниця, 26 листопада 2021 р.

Бурба заявив, що звернеться до суду щодо слів Зеленського про торгівлю інформацією


 Колишній начальник Головного управління розвідки (ГУР) Міністерства оборони України Василь Бурба 26 листопада в ефірі ток-шоу "Свобода слова Савіка Шустера" на телеканалі "Україна" прокоментував заяву президента Володимира Зеленського, що ексглава ГУР заробляв на продажу інформації.

Під час пресмарафону 26 листопада Зеленський повідомив, що Бурба "отримував ту чи іншу інформацію і на цьому заробляв гроші", і про це нібито "всім відомо". "Такий керівник розвідки мене не влаштовував і не влаштовував міністра оборони. Усі розвідники про це знали, усі бізнесмени знали. І я знав. Так, можливо, [це] чутки, а може, і ні", – заявив глава держави.     джерело

"Шановний пане президенте. Хочу вам сказати, що наші іноземні партнери, дивлячись або слухаючи ці слова, були здивовані, тому що щодня майже чотири роки, коли я був керівником військової розвідки, ми обмінювалися інформацією. [...] Вони довіряють, але перевіряють", – сказав Бурба.

За його словами, "якби не було довіри хоча б на 1%" – взаємодії не було б.

"Тому я змушений із завтрашнього дня звернутися до суду, і нехай суд поставить крапку у цьому питанні. Це питання не в мені – чи Бурба торгує документами, інформацією. Це питання довіри до наших партнерів", – пояснив Бурба.

Контекст:

Зеленський вважає, що Бурба – "авантюрист та аферист". Він також казав, що під час Євромайдану ексглава ГУР був "по різні боки" з п'ятим президентом Петром Порошенком, а також що про операцію стосовно вагнерівців не знали інші розвідники.

Відповідаючи на слова Зеленського про Євромайдан, Бурба розповів, що з 2014 року був на більш ніж 20 допитах і жодних обвинувачень висунуто не було.

Бурба був начальником ГУР Міноборони у той час, коли готували операцію із захоплення вагнерівців.

Влада Білорусі 29 липня 2020 року повідомила про затримання 33 іноземців, які є членами ПВК "Вагнер". У Раді безпеки Білорусі заявляли, що стосовно затриманих відкрили кримінальну справу за статтею про підготовку терактів, пізніше повідомляли, що їх підозрюють у підготовці масових заворушень.

Офіс генпрокурора України 12 серпня звернувся до Генпрокуратури Білорусі із запитами про видання 28 вагнерівців (із них дев'ятеро – громадяни України), які брали активну участь у війні на Донбасі у складі "ЛНР" і "ДНР", проте влада Білорусі видала затриманих вагнерівців Росії. Зеленський назвав це недружнім кроком з боку Білорусі.

Офіційно влада України одразу не підтвердила, що спецоперацію готували, але у вересні 2021 року це підтвердила голова парламентської тимчасової слідчої комісії Мар'яна Безугла. За її словами, це був суто український "спеціальний захід", у його плануванні не брали участі інші країни чи іноземні спецслужби. Вона стверджувала, що, згідно з основним сценарієм, планували, що вагнерівці прилетять до Туреччини, де їх би затримали, оскільки вони проходять у базах даних у зв'язку з участю у війні в Сирії. Приземлення літака в Україні було серед додаткових сценаріїв.

Міжнародна розслідувальна група Bellingcat 17 листопада опублікувала спільне з російським виданням The Insider розслідування "Анатомія "вагнергейту": зухвала українська операція із затримання російських найманців" про українську спецоперацію із затримання бойовиків російської приватної військової компанії "Вагнер".

У розслідуванні йдеться, що, за словами Бурби, президент України знав про спецоперацію та схвалив її проведення, а Єрмак попросив відкласти спецоперацію на кілька днів, щоб набула чинності угода про перемир'я на Донбасі. У Bellingcat наголосили, що не змогли незалежно підтвердити інформацію Бурби.

В ОП заявляли, що розслідування не приводить до висновку, що операцію українських спецслужб хтось "злив", і підкреслили, що Єрмак "не відповідає за будь-які плани розвідки" і "не має права нічого наказувати розвідці".

19 листопада в ефірі програми "Свобода слова Савіка Шустера" показали інтерв'ю Бурби. За його словами, Єрмак говорив, що вказівка перенести операцію із затримання вагнерівців надійшла від Зеленського. Бурба вважає, що її переносити не можна було, і це одна з причин провалу. "Це провал. Які причини, ви запитаєте. Перша причина провалу – у нас є "кріт", який працює на Росію. Друга причина – наша погана підготовка. І третя причина провалу – гарна робота контррозвідки Білорусі", – заявив Бурба.

Ексглава ГУР також повідомив, що його співробітників, які знали про операцію щодо вагнерівців, звільнили та забрали документи прикриття, а його самого відправили у відставку, коли він склав список причетних до операції.

Теги: розвідка, розвідники, Володимир Зеленський, торгівля, спецслужби, документи, суд, Василь Бурба, Свобода слова Савіка Шустера

Більше читайте тут: https://gordonua.com/ukr/news/politics/burba-zajaviv-shcho-zvernetsja-do-sudu-shchodo-sliv-zelenskogo-pro-torgivlju-informatsijeju-1583425.html

Немає коментарів:

Дописати коментар