середа, 17 листопада 2021 р.

18 листопада відзначають День сержанта Збройних Сил України та день філософії


 Сьогодні, 18 листопада, у світі відзначають День сержанта Збройних Сил України, Міжнародний день відмови від паління, а ще Міжнародний день філософії. Своєю чергою, віряни вшановують пам'ять святого Іони, передає УНН.

День сержанта Збройних Сил України

Свято встановлено офіційно, “Ушановуючи відданість, відповідальність та професіоналізм сержантів і старшин Збройних Сил України, їх мужність та героїзм у боротьбі за свободу, незалежність та територіальну цілісність України, з метою примноження військових традицій сержантського і старшинського складу Збройних Сил України”, про що повідомляється в Указі Президента України № 153/2019 від 19 квітня 2019 року.джерело

Раніше День сержанта в Україні відзначався згідно з наказом Міністра оборони від 10 лютого 2009 року. Це професійне свято було введено з метою підтримки і підвищення престижу військової служби за контрактом на посаді сержантського і старшинського складу, а також подальшого патріотичного виховання військових кадрів України.

День професійного сержанта у Збройних Силах України, згідно відповідного наказу, було прийнято відзначати в першу п’ятницю березня. Зараз — щороку 18 листопада.

З нагоди Дня професійного сержанта в підрозділах оформляються “Дошки пошани”, на яких містяться фотографії і матеріали про кращих старшин і сержантів. По місцях дислокації з’єднань і військових частин проводяться зустрічі старшин і сержантів з учнями і студентами навчальних закладів.

Міжнародний день відмови від паління

Міжнародний день відмови від паління, або No Smoking Day, існує з 1977 року. Він з’явився з ініціативи Американського онкологічного товариства і щороку відзначається у третій четвер листопада, який цьогоріч припадає на 18 листопада.

Цей день відзначають і в Україні. Це прекрасний привід задуматися над тим, що в цілому у нашій країні зараз палить десята частина жінок, більше половини всіх чоловіків, 53% старшокласників.

Мета Міжнародного дня відмови від паління — сприяти зниженню поширення тютюнової залежності, залучення до боротьби проти куріння усіх верств населення і лікарів усіх спеціальностей, профілактика тютюнопаління та інформування суспільства про згубний вплив тютюну на здоров’я. В наш час в Україні нараховується майже 9 мільйонів активних курців, які складають третину всього працездатного населення країни. Дослідження свідчать, що більшість дорослих курців (65%) хотіли б позбавитись цієї звички і намагались зробити це не один раз. Розвиток залежності від нікотину — одна із головних перешкод при відмові від паління.

В Україні тютюнопаління є опосередкованою причиною кожного п’ятого випадку смерті осіб віком понад 35 років. Щороку в нашій країні помирають від наслідків куріння близько 100 тис. людей. Ті, хто почав палити до 15 років уп’ятеро частіше помирають від раку легень.

Міжнародний день філософії

Щороку в третій четвер листопада в Україні відзначають Міжнародний день філософії, запроваджений ЮНЕСКО у 2002 році. Наразі цей день святкують у понад 80-ти країнах світу. В 2020 році Міжнародний день філософії припадає на 19 листопада. Головна мета святкування Міжнародного Дня філософа полягає в тому, щоб знайти спільну платформу обговорення глобальних соціокультурних перетворень, які відбуваються зараз, долучити людей до багатолітньої філософської спадщини, відкрити сферу повсякденного мислення для нових ідей і стимулювати публічні дебати мислителів і громадянського суспільства з приводу викликів, що постають перед соціумом сьогодні, сприяти створенню суспільства, в якому краще дотримуватися принципів терпимості і поваги.

Безліч мислителів стверджували, що суть філософії полягає в подиві. І справді, філософія народжується з природного прагнення людських істот цікавитися собою і світом, у якому вони живуть. Як рефлексія любові до мудрості, філософія вчить нас мислити про думки, досліджувати фундаментальні істини, вивіряти посилки і будувати власні висновки. Протягом століть у різних культурах філософія народжувала концепції, ідеї та праці з обґрунтованого аналізу, і закладала основу критичного, незалежного і творчого мислення. Знайомлячи нас із різноманіттям існуючих у світі інтелектуальних течій, філософія сприяє діалогу культур. Стимулюючи інтерес до мислення і конструктивного обміну думками, вона сприяє створенню суспільства, в якому краще дотримуються принципи терпимості і поваги.

В цей День, присвячений певній темі, проводяться і організовуються різні заходи (на місцевому, національному і міжнародному рівнях): філософські діалоги і кафе, дискусії та круглі столи, конференції та семінари, виставки і презентації, та інші культурні заходи у контексті загальної теми дня, з участю філософів і вчених з усіх галузей природничих і суспільних наук, викладачів, студентів, школярів, представників культури, освіти, ЗМІ та широкої громадськості. Тому, філософію можна сприймати і як форму суспільної та індивідуальної свідомості, яка постійно поповнюється на вищому, теоретичному рівні, і як мудрість людства, і як стиль мислення. Філософія допомагає людині пізнавати світ і саму себе, розкривати премудрість буття та самоствердження.

У четвер, 18 листопада, іменини відзначають власники таких імен: Тихон, Гавриїл, Тимофій, Григорій та Памфіл.​

Немає коментарів:

Дописати коментар