понеділок, 20 грудня 2021 р.

Голова одного з найбільших російських банків заявив, що РФ "виживе" в разі від’єднання від SWIFT

 Голова російського державного банку ВТБ Андрій Костін вважає від’єднання від платіжної системи SWIFT малоймовірним. Про це він заявив 19 грудня в ефірі держтелеканалу "Россия 24" в інтерв'ю програмі "Москва. Кремль. Путин".  джерело

"

Лише кілька днів тому, 16 грудня, директор департаменту міжнародної інформаційної безпеки МЗС РФ Андрій Крутських назвав погрозу від’єднання Росії від SWIFT "питанням національної безпеки", цитував ТАСС.

Росія – один із найбільших учасників SWIFT. Погрози Заходу від’єднати Росію від SWIFT лунають – уже не вперше – на тлі ескалації ситуації на російсько-українському кордоні.

Контекст:

SWIFT – міжнародна міжбанківська система передавання фінансової інформації та здійснення платежів, до якої під’єднано понад 11 тис. найбільших організацій майже в усіх країнах світу. Дата-центри SWIFT розташовані у США, Нідерландах та Швейцарії, штаб-квартира – у Бельгії.

Це незалежна глобальна кооперативна компанія, якою володіють 3,5 тис. її членів – банків та фінансових організацій. Нагляд за нею належить центробанкам країн G10. Вона дуже різко противиться використанню як інструменту санкцій. Це відбувалося у випадках, коли під санкції міжнародної спільноти потрапили Іран та Північна Корея. Коли з’явилися пропозиції щодо від’єднання  Росії після анексії Криму 2014 року, SWIFT випустила заяву, у якій наголошували, що компанія дотримується європейських законів, але "не прийматиме односторонніх рішень про від’єднання  установ від своєї мережі внаслідок політичного тиску".

Для розрахунків у Росії є інші методи роботи, проте міжнародні транзакції без SWIFT неможливі. У березні 2021 року спікер Кремля Дмитро Пєсков заявив, що ситуація у світовій політиці "зобов'язує Росію враховувати всі можливі загрози з боку Заходу", тому російська влада не відкидає варіанта від’єднання Росії від SWIFT.

Міністр закордонних справ РФ Сергій Лавров говорив, що в Росії є база для створення аналога системи SWIFT.

1 грудня держсекретар США Ентоні Блінкен у разі агресії проти України пригрозив РФ санкціями, "від яких США раніше утримувалися". Серед можливих санкцій американські ЗМІ, зокрема CNN, називають від’єднання Росії від SWIFT. У Держдепі США підтвердили, що розглядають таку можливість.

У Європарламенті заявляли, що "ЄС має бути готовим використати свій вплив та закликати до від’єднання Росії від платіжної системи SWIFT", ще у вересні. 16 грудня Європарламент ухвалив резолюцію, у якій закликав у наступному пакеті санкцій від’єднати РФ від системи SWIFT у разі нової агресії проти України.

Більше читайте тут: https://gordonua.com/ukr/news/worldnews/glava-odnogo-z-najbilshih-rosijskih-bankiv-zajaviv-shcho-rf-vizhive-u-razi-vidkljuchennja-vid-swift-1587068.html

Немає коментарів:

Дописати коментар