понеділок, 20 грудня 2021 р.

Десятки тисяч поляків протестують проти нового закону про телерадіомовлення


 Десятки тисяч людей у ​​Польщі вийшли на акції протесту проти ухваленого Сеймом спірного закону про телерадіомовлення. У неділю, 19 грудня, у Варшаві демонстранти зібралися перед президентським палацом. На їхніх плакатах, зокрема, були гасла: "Вільні ЗМІ, вільні люди, вільна Польща" та "У нас є право на правду", передає УНН із посиланням на DW.  джерело

Деталі

Польський Сейм 17 грудня ухвалив законопроект, який внесла правляча націонал-консервативна партія “Закон та справедливість” (ЗіС). Для набуття чинності документ має підписати президент Анджей Дуда. Раніше він скептично висловлювався щодо законотворчої ініціативи.

Критика у США

Документ викликав, серед іншого, критику США. Держдепартамент у Вашингтоні заявив, що “глибоко стурбований” положеннями, які “можуть підірвати свободу думок, послабити свободу ЗМІ та похитнути довіру іноземних інвесторів”. США закликали Дуду захистити гарантовані Конституцією основні права та свободи.

Законопроект передбачає, що ліцензії на мовлення в Польщі видаватимуться іноземним компаніям лише в тому випадку, якщо вони мають штаб-квартиру або представництво на території Європейської економічної зони (ЄЕЗ). Крім того, одержувач ліцензії не повинен бути залежним від компаній, які мають головний офіс за межами цієї зони. Відтепер їм можуть належати не більше 49 відсотків акцій у польських медіа.

Головною жертвою може стати телекомпанія, що належить американському концерну.

На думку цілої низки експертів, головною жертвою змін може стати телекомпанія TVN, що належить американському концерну Discovery, який керував через зареєстровану в Нідерландах фірму Polish Television Holding BV. Новий закон, зокрема, передбачає, що мажоритарне володіння засобами масової інформації, що розташовані в Польщі, забороняється компаніям, які знаходяться в ЄЕЗ, але контролюються фірмами за її межами.

ЗіС вже контролює Польське громадське телебачення (Telewizja Polska) та більшу частину регіональної преси. За час перебування консерваторів при владі Польща опустилася на 46 позицій у щорічному рейтингу Індекс свободи преси.

Немає коментарів:

Дописати коментар