понеділок, 27 грудня 2021 р.

В Афганістані "Талібан" заборонив жінкам їздити без супроводу на далекі відстані


 В Афганістані таліби ввели нову заборону щодо жінок – їм забороняють їздити без супроводу у подорожі на відстань понад 72 км. Про це 26 грудня повідомило агентство AFP.  джерело

Представник міністерства із заохочення чеснот та запобігання гріху Садек Акіф Мухаджир повідомив, що "жінкам, які подорожують на відстань понад 72 км, не варто пропонувати поїздку, якщо їх не супроводжує близький член сім'ї".

Водночас він уточнив, що супутник має бути чоловіком.

Інструкція, яку випустило міністерство, закликає власників транспортних засобів відмовляти у поїздках жінкам, котрі не носять хіджаба. У ній також є заклик припинити відтворення музики в автомобілях, повідомляє AFP.

Контекст:

"Талібан" був при владі в Афганістані з 1996-го до 2001 року, угруповання насаджує закони шаріату у власній суворій інтерпретації. Дівчата від 10 років і жінки не мали права навчатися, працювати та виходити на вулицю без супроводу чоловіка чи родича чоловічої статі, зазначає "ВВС News Україна". Жінки мали носити паранджу. Тих із них, кого звинуватили у зраді, забивали камінням до смерті.

Цього року, коли "Талібан" знову захопив владу в країні, представники угруповання обіцяли, що не відновлюватимуть жорстких порядків, які обмежують права жінок. Водночас жінкам уже заборонили займатися спортом, очолювати міністерства та зніматися у теледрамах. Також їм не дозволено навчатися разом із чоловіками.

Таліби ліквідували міністерство у справах жінок Афганістану і створили замість нього орган, який виконуватиме функції ісламської "поліції моралі".

18 вересня телерадіокорпорація ВВС повідомила, що рух "Талібан" викреслив дівчаток із навчального процесу у середніх школах Афганістану.

29 жовтня правозахисна організація Human Rights Watch заявила, що таліби вводять у провінціях Афганістану суворіші правила, ніж ті, про які раніше оголошували лідери угруповання.

У листопаді таліби випустили правила для афганських телеканалів, які наказують журналісткам та жінкам-ведучим з'являтися в ефірі в хустках.

У грудні таліби заборонили лікарям допомагати жінкам без супроводу чоловіків. Комісія талібів щодо найму вирішила, що це "незаконно й аморально", якщо жінка звертається до лікарні без відома чоловіків та у супроводі іншої жінки.

Більше читайте тут: https://gordonua.com/ukr/news/worldnews/v-afganistani-taliban-zaboroniv-zhinkam-jizditi-bez-suprovodu-na-daleki-vidstani-1588340.html

Немає коментарів:

Дописати коментар