понеділок, 13 грудня 2021 р.

Перекис водню для підживлення та обприскування кімнатних квітів


 Користь перекису для домашніх рослин.

Перекис водню для підживлення та обприскування кімнатних квітів. Користь перекису для домашніх рослин.  джерело

Часом для гарного самопочуття кімнатним рослинам недостатньо тільки води і сонячного світла. В умовах обмеженого простору горщика навіть найбільш родючий ґрунт вже через пару місяців стане збідненим, інформує Ukr.Media.

Більшість квітникарів знають про це і своєчасно вносять відповідні підгодівлі з певним часовим інтервалом. Перекис же викликає у багатьох сумніви. А даремно!

Придбати 3% розчин перекису сьогодні можна в будь-якій аптеці за доступною вартістю.

Користь перекису для домашніх рослин

Згадаймо формулу перекису водню з уроків шкільної хімії — H2O2. По суті, від води з формулою H2O вона відрізняється тільки додатковим атомом кисню O. Причому «тримається» він слабо і все одно прагне вислизнути із з'єднання.

В результаті розпаду у нас залишається проста вода, а навколишнє повітря трохи насичується киснем. У чому ж тоді переваги?

Перерахуємо основні:

Вивільняючись, атом кисню надає згубний окислювальний вплив на шкідливі ґрунтові патогени. В результаті земля знезаражується.

При поливах перекисом ґрунт насичується киснем, що позитивно впливає на розвиток кореневої системи рослин (щоб вона остаточно не задихнулася в тісному горщику). Пошкоджені корінці отримують стимул до швидкого загоєння.

При поливах по листі відбувається знезараження листових пластин і стебел рослин від комах, що вже оселилися на них. Перекис не вбиває їх, але створює вкрай некомфортне середовище, внаслідок чого шкідники перестають нормально харчуватися, розмножуватися і незабаром гинуть. Оптимальний захисний розчин: 1 л води + 2 ст. л. 3% перекису + 30 крапель спиртового розчину йоду. Щитівки, борошнисті червці, павутинні кліщі, попелиця, трипси, нематоди отримають негайну виписку з «вовчим» квитком без права на повернення.

Перекис водню діє "як грім серед ясного неба" на грибкові хвороби на початковій стадії їх розвитку, тому підходить для застосування в профілактичних цілях.

Протравлене перекисом насіння легше і швидше прокльовується, а сходи з нього виходять більш здоровими. На пів склянки води беруть 1 ч. л. 3% перекису. Час замочування — 4 години.

Правила підгодівлі перекисом

Як і в будь-яких справах важливо дотримуватися почуття міри. Надлишок перекису може негативно вплинути на горшкові рослини.

Для приготування робочого розчину розчиніть 2 ст. л. 3% розчину перекису водню в 1 л чистої попередньо відстояної води. Поливи з препаратом виконуйте не частіше, ніж 1 раз на тиждень.

При обприскуваннях перекисом намагайтеся обробити всю рослину цілком, не забуваючи про нижню сторону листя і пазухи.

Немає коментарів:

Дописати коментар