понеділок, 13 грудня 2021 р.

Двоє фігурантів санкційного списку проти ПВК "Вагнер" можуть бути пов'язаними з убивством росіян у ЦАР – Грозєв

 Двоє осіб, які фігурують у санкційному списку Європейського союзу проти приватної військової компанії "Вагнер", можуть бути пов'язаними з убивством громадян РФ у Центральноафриканській Республіці. Про це болгарський журналіст, головний розслідувач Bellingcat Христо Грозєв розповів, відповідаючи на запитання в ефірі "Дождя" 13 грудня.  джерело

"Двох із тих, хто потрапив під санкції, обвинувачували в порушенні прав людини росіян. Євросоюзу, щоб ввести ці санкції, потрібно було знайти правову оболонку, у наявну директиву їх впихнути. Там, здається, троє з тих, хто потрапив під санкції, потрапили саме через те, що брали участь в українській війні, тому що є санкції щодо України. Ще кілька – щодо сирійської війни. Ще двоє – саме за лінією порушення прав людини у Росії. Я думаю, що треба подивитися саме на ці два імені, бо, найімовірніше, вони пов'язані саме із цим", – відповів розслідувач.

Грозєв зазначив, що хоча в сьогоднішньому санкційному списку немає імені ймовірного спонсора ПВК "Вагнер" – російського бізнесмена Євгена Пригожина, воно фігурує у санкційних документах – там пояснюють, що "Вагнер" фінансує Пригожин. За словами розслідувача, цей момент є важливим, оскільки є визнанням зв'язку Пригожина та вагнерівців на рівні європейських документів.

Контекст:

За даними російських ЗМІ, у 2014–2015 роках приватна військова компанія "Вагнер" брала участь у боях на Донбасі на боці сепаратистів, зокрема у битвах за Дебальцеве. Восени 2015 року, як писала російська інтернет-газета "Фонтанка", ПВК змінила "український" напрямок на "сирійський".

Навесні 2016 року ЗМІ вперше повідомили про те, що на Близькому Сході загинули десятки найманців ПВК "Вагнер". У лютому 2018 року стало відомо про загибель багатьох бійців ПВК у сутичці з американськими військовими у Дейр-ез-Зорі.

На початку 2018 року, за даними ЗМІ, найманці ПВК "Вагнер" прибули до ЦАР для захисту президента країни Фостен-Арканжа Туадери.

У жовтні The Sun із посиланням на неназвані джерела в уряді Сполученого Королівства повідомила, що Росія перекинула спецпризначенців, зокрема найманців ПВК "Вагнер", до Лівії.

Преса вважає, що ПВК фінансує бізнесмен із Санкт-Петербурга Євген Пригожин, відомий як "кухар президента РФ Володимира Путіна".

Bloomberg із посиланням на джерела повідомляло, що у 10 країнах Африки перебувають військовослужбовці-контрактники та політичні консультанти зі структур Пригожина. За даними співрозмовників агентства, російські найманці та консультанти надають послуги з безпеки, озброєння та організації передвиборчих кампаній "в обмін на права на видобування корисних копалин та інші можливості".

Рада Європейського союзу із закордонних справ 13 грудня 2021 року вела санкції проти ПВК "Вагнер", а також низки осіб, пов'язаних із цією компанією.

За інформацією Грозєва, санкції ґрунтуються, зокрема, на доказах, які одержала українська військова розвідка під час спецоперації з упіймання вагнерівців.

Більше читайте тут: https://gordonua.com/ukr/news/worldnews/dva-figuranti-spisku-sanktsij-proti-pvk-vagner-mozhut-buti-pov-jazani-z-ubivstvom-rosijan-u-tsar-ndash-grozjev-1586067.html

Немає коментарів:

Дописати коментар