середу, 22 грудня 2021 р.

Зеленський заборонив виступати з офіційними заявами щодо зовнішньої політики всім крім себе, Шмигаля та Кулеби


 . Відтепер в Україні з офіційними заявами та коментарями з питань зовнішньої політики та ініціативами міжнародного характеру можуть виступати лише Президент, прем’єр-міністр і міністр закордонних справ. Відповідний указ підписав сьогодні Глава держави Володимир Зеленський, пише УНН.  джерело

“З метою забезпечення єдності зовнішньополітичного курсу держави, посилення координації діяльності державних органів у сфері зовнішніх зносин, належного виконання міжнародних договорів України, відповідно до пункту 3 частини першої статті 106 Конституції України постановляю: Установити, що з офіційними заявами та коментарями з питань зовнішньої політики України та з ініціативами міжнародного характеру можуть виступати лише Президент України, Прем’єр-міністр України і Міністр закордонних справ України”, - йдеться у тексті указу.

Деталі

Крім того, документ визначає, що державні органи під час здійснення зовнішніх зносин:

- погоджують з МЗС підготовку закордонних візитів, офіційні заяви та коментарі у сфері зовнішніх зносин, ініціативи міжнародного характеру (Виступи посадових осіб з такими заявами, коментарями, ініціативами здійснюються виключно в межах їх компетенції за відповідними дорученнями Президента України, Прем’єр-міністра України або Міністра закордонних справ України), підготовку міжнародних двосторонніх чи багатосторонніх документів, проведення міжнародних консультацій, переговорів, зустрічей, бесід, інших заходів пов’язаних із реалізацією державної політики у сфері зовнішніх зносин тощо;

- інформують МЗС про діяльність у сфері зовнішніх зносин;

- подають МЗС для розгляду та прийняття рішень пропозиції щодо акредитації іноземців та міжнародних організацій.

Крім того, згідно з указом, відтепер посадовці мають інформувати Президента та МЗС про зміст службових контактів з питань у сфері зовнішніх зносин, з представниками іноземних держав, міжнародних організацій протягом десяти днів після проведення таких контактів, а “в разі одержання особливо важливої інформації — невідкладно”.

Офіційне листування держорганів на зазначену тематику тепер також має здійснюватись через МЗС. Також відтепер передбачено, що до складу делегацій України, які беруть участь у міжнародних заходах, обов’язково включаються представники МЗС або відповідних закордонних дипустанов.

Що передувало

Ймовірно, збігом обставин є той факт, що п’ятий президент України Петро Порошенко, якого 20 грудня в Україні звинуватили у державній зраді, залишив Україну 17 грудня поїхав до Стамбула, де планував зустрітись з Вселенським патріархом Варфоломієм. Також зі ЗМІ відомо, що 20-23 грудня у нього заплановані робочі зустрічі у Польщі.

Додамо

Також варто звернути увагу на те, що наразі одним з найважливіших питань зовнішньої політики, а саме питанням перемовин щодо мирного врегулювання на Донбасі, опікується керівник Офісу Президента України Андрій Єрмак. Він не включений до кола осіб, які згідно з указом можуть виступати з офіційними заявами та коментарями з питань зовнішньої політики України та з ініціативами міжнародного характеру.

Водночас, за даними на сайті ОП, саме Єрмак напередодні інформував українських послів про перебіг переговорів у межах Мінського процесу та в Нормандському форматі щодо припинення війни та врегулювання ситуації на Донбасі.


Немає коментарів:

Дописати коментар