понеділок, 13 грудня 2021 р.

Арестович: Перше, що зробила РФ, коли зайшла на Донбас, – зробила в'язницю-катівню. Інакше просто не вміє


 Радник глави Офісу президента України, речник української делегації у тристоронній контактній групі (ТКГ) з урегулювання ситуації на Донбасі Олексій Арестович в інтерв'ю "Радіо Свобода", яке було опубліковано 11 грудня, прокоментував слова президента РФ Володимира Путіна про "геноцид" на Донбасі.

9 грудня глава Кремля на засіданні російської Ради з розвитку громадянського суспільства та прав людини двічі згадував про це. Спочатку він заявив, що "яскравим прикладом геноциду російськомовних чи представників багатонаціонального російського народу є ситуація на Донбасі, де для людей створюють фізично нестерпні умови, що не дають їм змоги виживати, або просто їх вбивають". Крім того, Путін говорив, що те, що відбувається на Донбасі, "дуже нагадує геноцид".  джерело

Арестович пов'язує ці заяви з тим, що в Росії "тривають заходи інформаційної підготовки до можливого вторгнення".

"Що стосується геноциду, то всі добре знають, хто там насправді кого "геноцидить". Навіть ситуація з COVID-19 на окупованих територіях показує (а вона там катастрофічна), хто кого. Або такі речі, коли ми в ТКГ просимо їх обміняти вагітних жінок або тяжкохворих людей. [...] Відмовляються! Так хто кого "геноцидить"?" – сказав він.

Спікер української делегації у ТКГ заявив також, що у Макіївці "вбили нашого ув'язненого в колонії минулого тижня, просто ножові поранення".

"Ми кажемо: давайте відкриємо КПВВ (контрольні пункти в'їзду та виїзду. – "ГОРДОН"), все ж готове. [...] Громадян, яких вони називають "своїми", а насправді наші, не пускають. Вони не можуть отримати пенсії, не можуть отримати допомогу, вони не можуть отримати адміністративні послуги в ЦНАП (центр надання адміністративних послуг. – "ГОРДОН"), взагалі нічого не можуть. І хто кого "геноцидить"? Виникає питання. Навіть що стосується води, вугілля. І все це, зрештою, все стосується того, що вони обходяться з народом, як з інструментом", – вважає Арестович.

Він також підкреслив, що 2014 року, проводячи на Донбасі визвольну операцію, Збройні сили України намагалися зробити так, "щоб і волосина не впала з голови мирних жителів".

"Так хто ж влаштовує геноцид? Ми можемо пригадати, як брали Грозний двічі (під час чеченських воєн у 1994–1996 роки й у 1999-2000-і під час боїв у Грозному російські війська вели обстріли з артилерії та проводили масовані бомбардування міста. – "ГОРДОН")", – зазначив Арестович.

Він нагадав про існування в окупованому Донецьку в'язниці "Ізоляція".

"От люди, з якими доводиться мати справу. Вірити не можна нічому. Торгують заручниками і звинувачують завжди в тому, що роблять самі. В Україні є "Ізоляція", де людей свердлять дрилем наскрізь? Є? Немає. А там є. Перше, що зробила Російська Федерація, – зробила в’язницю-катівню, коли зайшла. Вона інакше просто не вміє. На жаль. ХХІ століття!" – заявив Арестович.

Контекст:

Одразу після анексії Криму 2014 року Росія розпочала збройну агресію на сході України. Бойові дії тривають між Збройними силами України з одного боку і російською армією та підтримуваними Росією бойовиками, які контролюють частину Донецької та Луганської областей, – з іншого. Офіційно РФ не визнає свого вторгнення в Україну, незважаючи на факти й докази, надані Україною.

За даними уповноваженої Верховної Ради із прав людини Людмили Денісової, за час збройного конфлікту на Донбасі загинуло майже 14 тис. українців, із них 4 тис. – цивільні особи.

"Ізоляція" – незаконна в'язниця окупантів на території колишнього заводу ізоляційних матеріалів у Донецьку. З 2010 року там працював однойменний артфонд, але в червні 2014-го його захопили бойовики, зруйнувавши твори мистецтва, зазначало "Радіо Свобода". Люди, яких утримували в "Ізоляції", повідомляли про тортури, вбивства і сексуальне насильство у в'язниці. Серед в'язнів цієї в'язниці були український журналіст Станіслав Асєєв і професор Ігор Козловський.

9 листопада міністр внутрішніх справ України Денис Монастирський повідомив, що поліцейські встановили 45 злочинців, які катували українських полонених в "Ізоляції". Виконувач обов'язків начальника Головного управління Нацполіції в Донецькій області Артем Кісько розповів, що встановлено особи 166 людей, яких утримували в "Ізоляції", серед них двоє журналістів, працівники прикордонної служби, міграційної служби, СБУ, а також Збройних сил України.

У вересні 2021 року щодо восьми воєнних злочинців матеріали було передано до суду для заочного засудження.

9 листопада стало відомо про затримання у Києві керівника в'язниці Дениса Куликовського. Розслідування веде СБУ. 10 листопада Куликовського відправили під варту до 7 січня.

Більше читайте тут: https://gordonua.com/ukr/news/war/arestovich-pershe-shcho-zrobila-rf-koli-zajshla-na-donbas-zrobila-v-jaznitsju-inakshe-prosto-ne-vmije-1585849.html

Немає коментарів:

Дописати коментар