неділя, 19 грудня 2021 р.

Венедиктов про проєкт РФ щодо "гарантій безпеки": Хто уповноважив вас говорити від імені суверенних держав?


 Опублікувавши проєкт договору зі Сполученими Штатами та НАТО про "гарантії безпеки", Росія не взяла до уваги, що колишній Радянський Союз, про який ідеться у документі, – це лише одна республіка. Таку думку 18 грудня в ефірі радіостанції "Эхо Москвы" висловив її головний редактор Олексій Венедиктов.  джерело

"

Головред "Эха Москвы" зазначив, що НАТО має договір із кожною окремою колишньою республікою СРСР.

"Чинний договір між Туркменістаном і НАТО, між Таджикистаном і НАТО, між Вірменією та НАТО, між Азербайджаном і НАТО, між Молдовою та НАТО, між Казахстаном і НАТО. Ви їх запитали, Володимире Володимировичу? Ви цим договором намагаєтеся заборонити цю співпрацю, це видно. Це ті самі червоні межі, червоні лінії, про які [прессекретар Путіна Дмитро] Пєсков говорив і про які говорив Путін: "Повернімося до ялтинсько-потсдамського світу. Ось це буде зона відповідальності Росії". І [колишній президент США Рональд] Рейган ще до Путіна 1988-го, по-моєму, року сказав: "Ялта – ніколи більше. Жодних більше ліній роздільних не буде. Немає жодних зон відповідальності", – пояснив Венедиктов.

Він вважає, що документи Москва опублікувала задля нагнітання та ескалації.

Контекст:

17 грудня МЗС РФ поширило передані Вашингтону 15 грудня російські проєкти договору зі США та угоди з НАТО про так звані гарантії безпеки. Зокрема, у ст. 4 проєкту договору між РФ і США ідеться, що США мають взяти на себе зобов'язання унеможливити подальше розширення НАТО "у східному напрямку", відмовитися від приймання до Альянсу держав, які раніше входили до складу СРСР.

У Білому домі заявили у відповідь на пропозиції Росії, що США обговорюють їх із європейськими союзниками та партнерами.

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг сказав, що діалог Альянсу з РФ має відбуватися у консультації з європейськими партнерами, такими як Україна.

У МЗС України наголосили, що "головною проблемою безпеки євроатлантичного простору наразі є озброєна агресія РФ, а також нинішня російська ескалація вздовж кордону України та на її окупованих територіях".

Більше читайте тут: https://gordonua.com/ukr/news/politics/venediktiv-pro-proekt-rf-pro-garantiji-bezpeki-hto-upovnovazhiv-vas-govoriti-vid-imeni-suverennih-derzhav-1586999.html

Немає коментарів:

Дописати коментар