середа, 22 грудня 2021 р.

США можуть заборонити постачання смартфонів до Росії у разі її вторгнення в Україну – ЗМІ


 Влада США обговорює можливість обмеження експорту споживчих та промислових технологій до Росії у разі її вторгнення в Україну. Про це 21 грудня пише Reuters із посиланням на представника адміністрації президента США Джо Байдена.  джерело

Зазначено, що потенційні санкції будуть безпрецедентними для РФ.

США планують провести тісні консультації щодо санкцій з головними партнерами в Європі та Азії, яких може торкнутися таке рішення, і заохочувати скоординовані зусилля.

За даними Reuters, на російському ринку мобільних телефонів домінують іноземні компанії: Apple (США), Samsung (Південна Корея) та Huawei (КНР).

Контекст:

Одразу після анексії Криму 2014 року Росія почала збройну агресію на сході України. Бойові дії відбуваються між Збройними силами України з одного боку і російською армією та підтримуваними Росією бойовиками, які контролюють частину Донецької й Луганської областей, – з іншого. Офіційно РФ не визнає свого вторгнення в Україну, незважаючи на факти й докази, надані Україною.

Навесні Росія нарощувала війська поблизу кордону з Україною та в окупованому Криму. Наприкінці жовтня американські ЗМІ почали повідомляти, що Росія знову стягує війська до кордону з Україною.

21 листопада начальник Головного управління розвідки Міноборони Кирило Буданов заявив, що РФ готується до нападу на Україну наприкінці січня або на початку лютого, до того ж атака буде "набагато руйнівнішою, ніж будь-яка раніше". Глава Міноборони Олексій Резніков повідомив в інтерв'ю Politico, опублікованому 13 грудня, що біля кордонів України перебуває приблизно 100 тис. російських військових, які можуть атакувати одразу на кількох фронтах, використовуючи артилерію, танки та авіацію.

У Кремлі назвали повідомлення про підготовку вторгнення "вкиданнями", заявили, що "Росія не збирається ні на кого нападати і не виношує жодних агресивних планів", і звинуватили Київ у підготовці до агресії "проти "ЛНР" і "ДНР". У МЗС України спростували дезінформацію РФ про нібито підготовку до військового нападу на Донбасі.

США та НАТО неодноразово закликали Росію до деескалації напруги на кордоні.

Про "рішучі економічні та інші заходи" у разі вторгнення в Україну попередив президента РФ Володимира Путіна 7 грудня під час онлайн-переговорів Байден.

Bloomberg із посиланням на високопоставлених дипломатів та чиновників писало 15 грудня, що Німеччина, Франція, Італія та Іспанія хочуть зосередитися на діалозі з Москвою, перш ніж розробляти болючі економічні заходи реагування на можливу ескалацію агресії РФ. Водночас високопосадовці ЄС наголошують, що у разі вторгнення Росії, безсумнівно, буде застосовано "болючі заходи".

Ідеться, зокрема, про можливе від'єднання Росії від міжнародної платіжної системи SWIFT, а також про заморожування газопроводу "Північний потік – 2", який має з'єднати РФ і ФРН дном Балтійського моря в обхід України.

Президент України Володимир Зеленський закликав ЄС до санкційної політики проти Москви до ймовірної ескалації РФ. "Санкційна політика "після" вже нікого, чесно кажучи, не дуже цікавить", – говорив він 15 грудня.

Більше читайте тут: https://gordonua.com/ukr/news/worldnews/ssha-mozhut-zaboroniti-postachannja-smartfoniv-do-rosiji-u-razi-jiji-vtorgnennja-v-ukrajinu-zmi-1587438.html

Немає коментарів:

Дописати коментар