середа, 22 грудня 2021 р.

Чого чекати від нового канцлера ФРН у "нормандському форматі", говорити зарано - посол


 В Україні хочуть, аби Німеччина посприяла перезавантаженню "нормандської четвірки".

Посол України в Німеччині Андрій Мельник заявляє, що наразі зарано говорити, чого очікувати від нового канцлера Німеччини Олафа Шольца в межах переговорів "нормандського формату" щодо врегулювання ситуації на Донбасі.  джерело

"Наразі зарано ще говорити про те, чого нам очікувати. Важливо, що на днях відбулася перша зустріч. На шостий день каденції нового канцлера Олафа Шольца була його зустріч з президентом України Володимиром Зеленським у Брюсселі. Це лише перше знайомство, і тому важливо, що Німеччина буде й надалі опікуватися цією справою. Чи вдасться нам відновити "нормандський формат" у тому контексті, як ми цього бажаємо... покаже вже найближчий час. Оскільки це зараз єдиний інструмент (переговорів), який ми маємо, - його потрібно перезавантажити", - заявив Мельник.

"Ми сподіваємося, що новий канцлер усвідомить всю відповідальність Німеччини як держави-посередника для того, аби цей процес став результативним, а не був лише процесом заради процесу. ... У цьому саме полягає головний виклик для нас і нашої дипломатії, і вже ближчими тижнями-місяцями ми зможемо зрозуміти, якою буде роль Німеччини в цьому новому контексті та нового керівництва", - сказав посол.

Він додав, що поки що дат для проведення зустрічей найвищого рівня у "нормандському форматі" немає.

"Але амбіція така є, оскільки важливим є відновлення саме спілкування на рівні лідерів. Тобто, нам потрібен Берлінський саміт у межах Нормандії для того, щоби сісти за стіл переговорів і щоби росіяни повернулись, і зрозуміти, як ми можемо рухатись далі. Поки говорити про це зарано", - сказав Мельник.

Як повідомляв УНІАН, 8 грудня депутати німецького Бундестагу (нижньої палати парламенту) обрали соціал-демократа Олафа Шольца новим канцлером. Таким чином завершилося 16-річне правління Ангели Меркель.

63-літній Шольц в останньому уряді Меркель обіймав посаду віце-канцлера і міністра фінансів.

Немає коментарів:

Дописати коментар