субота, 6 листопада 2021 р.

Чому жінкам на Русі не можна було їсти черешню


 Сьогодні черешня вважається популярною садовою культурою на території всієї України. Крім прекрасного смаку, черешня ще й дуже корисна, тому що допомагає зміцнювати імунітет і багата на необхідні організму вітаміни. Тепер же важко уявити, що на Русі жінкам не можна було вживати в їжу цю ягоду. джерело

Вперше черешню стали вирощувати ще стародавні римляни, причому згадується, що вони ростили не один і не два види рослин, а близько десятка. Таким чином, черешня полюбилася людям ще з давніх часів, адже розведенням нових сортів займалися досить серйозно.

Однак на Русі її було заборонено вживати в їжу жінкам дітородного віку аж до дня Давида-земляничника, тобто майже до кінця першого місяця літа, згідно з тодішнім календарем. Вся справа в тому, що тоді наші предки забороняли їсти жінкам абсолютно всі ягоди з червоним соком. Ця традиція була заснована на стійкій асоціації соку ягід з кров’ю матері, а вживання цього продукту могло привести до небажаних наслідків.

Вважалося, що діти жінки, яка вжила до покладеного терміну черешню, будуть приречені на загибель. Цікаво, що не у всіх регіонах діяла одна дата, після якої можна було їсти ягоди. Так, деякі дозволяли їсти смакоту з 15 червня – відразу після дня Святого Віта.

Немає коментарів:

Дописати коментар