вівторок, 23 листопада 2021 р.

Життя після Глазго: урядовці і бізнес підсумовували кліматичний саміт


 1-12 листопада у Глазго відбулись міжнародні кліматичні переговори – 26-та зустріч Сторін рамкової Конвенції ООН про зміну клімату. Два тижні світові лідери, серед яких зокрема і Президент України, бізнес та фахівці обговорювали глобальне потепління та шляхи декарбонізації. Вчора підсумки конференції підвели у столиці, повідомляє УНН.           джерело

Деталі

Віцепрем’єр-міністер з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України (TBC) Ольга Стефанішина відзначила потужне представництво України на міжнародному саміті цього року.

“Це була не лише урядова делегація — був потужно представлений парламентський вимір, широке представництво з боку експертного середовища, і вперше брали участь представники українського бізнесу й асоціацій. Вперше ми мали змогу бути представлені у вигляді окремого павільйону на певний час і це дійсно мало свій ефект, оскільки фактично ті учасники, які брали участь у рамках українського павільйону, вони дивувалися тому, наскільки свідомим є ставлення українського бізнесу до декарбонізації. Звичайно, що це підсилювало й урядову позицію”, — прокоментувала вона.

Голова Української асоціації бізнесу і торгівлі (UBTA) Дмитро Лось назвав цей проект одним з масштабніших між урядом та бізнесом.

“Організація такого українського заходу сприятиме позитивному іміджу країни та підтвердить плани України щодо міжнародних кліматичних зобов’язань. Рішення, які були прийняти в Глазго закріпили глобальний тренд декарбонізації. Це абсолютна нова реальність над якою ми повинні працювати щоденно. Найбільше питання — це питання фінансування. Нам і бізнесу потрібно буде розуміти, як сприяти його розвитку. Існує питання технічного характеру, з чого розпочати декарбонізацію. Викликів багато, напрацювань також багато. Ми запропонували рішення для аграрного сектору, що може лягти в основу для інших напрямів українського бізнесу”, — наголосив він.

Голова правління спілки Global 100Re Ukraine, Президент “МХП Еко Енерджи” Олександр Домбровський, коментуючи подію, наголосив на тому, що українська команда дуже гідно представила себе на конференції у Глазго.

“Я вважаю, що захід, який ми провели в Глазго — це дуже класна командна робота, яка поєднала ресурси українського парламенту, бізнесу й громадських інституцій. Мені здається, що ми показали класний приклад, як Україна може виступати єдиною національною збірною в дуже складному питанні.

Те, що стосується оцінки бізнесу, перш за все позиція номер один — компанія МХП ще два роки прийняла дуже важливу мету стати декарбонізованою компанією до 2030 року. Коли ми спілкувалися, ми побачили, що наше рішення було абсолютно правильним, воно достатньо амбітне. Це дає нам силу та наснагу тягнути за собою й інших учасників цього ринку і показувати відповідний приклад. Висновок другий — це те, що компанія МХП ще майже 10 років тому почала інвестувати в проекти по суттєвому скороченню викидів метану”, — додав він.

Керівниця департаменту зі змін клімату та екології ДТЕК Наталія Слободян своєю чергою виділила ключові ініціативи важливі для бізнесу — це декарбонізація, відмова від вугілля й зниження викидів метану.

“Більшість країн Великої двадцятки вже сьогодні анонсують про досягнення вуглецевої нейтральності до 2050 року. І нам було надзвичайно приємно представити, що високі опоненти кліматичної нейтральності Індія та Китай вже визначилися зі своїми датами досягнення цієї кліматичної нейтральності. Що це означає для бізнесу? Те що вже є світовий тренд до трансформації економік і карбоновий світ він виступає, як індикатор конкурентної спроможності економіки країн і компаній. Це є поштовхом до змін”, — прокоментувала вона.

Немає коментарів:

Дописати коментар