пʼятниця, 19 листопада 2021 р.

Французи і німці більш ніж у шоці: Арестович про “злив” дипломатичної переписки Лавровим


  Міністерство закордонних справ Росії грубо порушило дипломатичний протокол, оприлюднивши листування з міністрами закордонних справ Німеччини та Франції. Мотивом могла бути помста. Про це УНН розповів спікер української делегації ТКГ, радник керівника Офісу Президента Олексій Арестович.     джерело

Цитата

“Це — грубе порушення дипломатичного протоколу. Більш грубого неможливо уявити собі, тому що Віденська і Копенгагенська конвенції прямо забороняють повідомлення або оприлюднення деталей дипломатичних перемовин. Тобто, Лавров і російське МЗС, будучи фаховими дипломатами, порушує основи дипломатії як такої. Наскільки мені відомо з неофіційних джерел, французи і німці більш ніж у шоці, ну, і решта дипломатів світу, тому що вони не розуміють як це взагалі можливо, це підрив основ професії, скажімо так”, — сказав спікер української делегації.

Деталі

Коментуючи зміст листування, співрозмовник УНН зазначив, що позиція росіян Україні та партнерам і без того була відома — про те, що вони “не сторона конфлікту”, і про “прямі перемовини”.

“Чому вони це зробили? Ну, я думаю що вони зараз, скажімо так, одночасно мстяться Франції та Німеччині, які висловлюють чітку підтримку Україні, до того, що зробили попередження на рахунок того, що будь-яка військова провокація або розширення агресії проти України буде коштувати Росії дуже дорого. По-друге, вони зрозуміли, зрештою, що не змогли добитись від Франції та Німеччини і взагалі від світу, не кажучи вже про Україну, трактування мінських угод в їх, російському варіанті”, — зазначає Арестович.

На його думку, така поведінка — це “швидше, емоційна реакція, аніж раціональна, з боку російської дипломатії, і показує, в якому глухому куті вони опинились”.

Контекст

Напередодні МЗС РФ нібито “через спотворення ролі Росії у внутрішньоукраїнському врегулюванні” (як прийнято називати агресію РФ проти України в Москві — ред.) і підхід до проведення зустрічі у “нормандському форматі” вирішило оприлюднити дипломатичне листування міністрів закордонних справ РФ, Німеччини та Франції.

Як зазначив сьогодні міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба, публікацією дипломатичного листування, Росія добиває “нормандський формат”, але Україна домовилась із партнерами, що “не подарує Кремлю таку розкіш”.


Немає коментарів:

Дописати коментар