вівторок, 9 листопада 2021 р.

Галузь відновлюваної енергетики серйозно постраждає через дії уряду


 Коли Європа грошима допомагає, Україна їх усіляко обдирає джерело

Минулого тижня ЄБРР виділив 75 млн євро інвестицій державній компанії «Укренерго». На сталий розвиток – щоб держкомпанія виплатила накопичені борги перед виробниками електроенергії з ВДЕ.

В цей же час наші можновладці традиційно «роздягають» інвесторів. Є ризик того, що вчергове постраждає галузь відновлюваної енергетики. В середу НКРЕКП буде розглядати питання щодо того, чи зменшувати тариф НЕК «Укренерго». І зменшення хочуть зробити саме за рахунок відмови від оплати за зелену електроенергію у 2022 році.

Обіцяну «зеленим» меморандумом норму про 20% виключили з проєкту бюджету 2022 року, а регулятор може виключити потрібні кошти в обсязі 11,5 млрд грн з тарифу на передачу струму «Укренерго».

Кожен крок нинішньої влади передбачуваний. Її завдання – обіцяти і нічого з цього не виконувати. Тим паче, щодо сектору відновлюваної енергетики у неї взагалі єдина тактика – це постійний фінансовий тиск. До речі, тиск і на ЄБРР, котрий є інвестором безлічі проєктів ВДЕ в Україні.

Держава не повинна щороку накопичувати борги перед інвесторами. Вони ж не просто зупиняють інвестувати, а ще й йдуть до міжнародних арбітражів. Вже є приклади навіть у нас.

Тому зменшення тарифу на передачу «Укренрего» за рахунок обрізання компенсацій на виплати інвесторам в ВДЕ – шлях до нових проблем і арбітражів.

Немає коментарів:

Дописати коментар