четвер, 18 листопада 2021 р.

Разумков, Дубінський, Стефанчук та інші. Як депутати створюють у Раді клуби «за інтересами»

 Станом на листопад 2021 року у Верховній Раді зареєстровано 122 міжфракційних депутатських об'єднань. Навіщо?

Після заяви ексспікера Дмитра Разумкова про створення власного міжфракційного депутатського об'єднання «Розумна політика» у багатьох виникло питання: що це за структури у Верховній Раді і в чому полягає їхня діяльність?   джерело

Очевидно, що сам ексспікер Разумков на такий організаційний крок пішов із прагматичних політичних міркувань. До «Розумної політики» в підсумку увійшли 24 лояльних до нього нардепів, більшість з них – члени фракції «Слуга народу», а також «Батьківщини» та позафракційні. Дії колишнього очільника партії «Слуги народу» мають свою логіку, адже створення власного міжфракційного об’єднання – можливість отримати хоч-якусь організаційну політичну форму в парламенті, а також додатковий статус: бути не пересічним позафракційним депутатом, а головою міжфракційного об'єднання. Водночас, як виявилось, в Україні вже зареєстрована партія з такою ж назвою.

У Верховній Раді свої міжфракційні об’єднання також мають низка й інших нардепів – ексслуга Олександр Дубінський, спікер Руслан Стефанчук, скандальний заступник голови фракції Микола Тищенко, новопризначена лідерка партії «Слуга народу» Олена Шуляк, позафракційний та підсанкційний Андрій Деркач, кум Путіна під домашнім арештом Віктор Медведчук та багато інших.

Рух «Чесно» проаналізував перелік міжфракційних об'єднань у Верховній Раді ІХ скликання, а також отримані від депутатів відповіді на запит про діяльність цих об'єднань.

Отже, що таке міжфракційне об’єднання (МФО), як і для чого їх створюють, яка їхня кількість і чим вони займаються?

Що таке МФО

Станом на листопад 2021 року у Верховній Раді вже зареєстровано 122 міжфракційних депутатських об'єднань (деякі нардепи називають їх МДО, хоча в листах про створення об'єднань вживають все-таки абревіатуру). Їхнє створення та діяльність визначені ст. 60 Регламенту Верховної Ради.

Міжфракційні об'єднання – це організаційна форма нардепів, яка має спільну мету, водночас не має єдиної політичної цілі чи позиції. Фактично, МФО – це об'єднання депутатів заради реалізації певних завдань та ідей, умовний «клуб за інтересами».

Але саме у створенні Разумковим власного об’єднання депутатів опоненти побачили потенційну політичну загрозу і можливий ризик руйнування монокоаліції. Ексспікер іронічно відповів, що «слуги» з цим завданням самі впораються і для цього нічого додатково робити не потрібно.

Міжфракційне депутатське об'єднання не має процедурних прав на відміну від фракцій та груп, наприклад, на участь у Погоджувальній раді, на окремі виступи та обговорення, делегування своїх представників до ТСК, наявність секретаріату тощо. Членство депутата в МФО є переважно допоміжним та статусним інструментом для розв'язання певних проблем, який дозволяє спрямовувати колективні звернення/запити/листи тощо. Крім того, на відміну від членства у фракції/групі, депутат може входити до багатьох міжфракційних об’єднань.

Більшість МФО (55) нардепи реєстрували у перший рік роботи Верховної Ради. Далі кількість реєстрацій об'єднань пішла на спад: 35 – у 2020 році та 32 – станом на листопад 2021 року.

У персональному вимірі в найбільшу кількість керівних складів МФО – шість – входить представниця депутатської групи «Довіра», мажоритарниця з Вінниччини Лариса Білозір. На другому та третьому місці за кількістю – нардепи від «Слуги народу» Олександр Качура та Дмитро Наталуха. Вони входять у керівництво п'яти та чотирьох МФО відповідно. Водночас деякі з депутатів точно не знають, до яких об’єднань входять.

«У нашої МФО «Антирейдерська коаліція» є сайт, де люди залишають інформацію про те, що, наприклад, в когось квартиру вкрали, якесь майно чи компанію, тоді ми пишемо звернення у Мін’юст, правоохоронні органи. Колективне звернення від ста депутатів – це сильніший інструмент, ніж лист від одного. На це більше звертають увагу, намагаються розібратись і не роблять відписок. Мої ключові МФО – це «Збережи ФОП», «Антикорупційний наступ» та «За міжконфесійний мир в Україні», – розповідає в коментарі «Чесно» нардеп Качура. Водночас він зазначив, що з деяких МФО він вийшов через те, що ті не ведуть діяльності: «Приходять колеги і кажуть «підпиши, будемо займатись якимось питанням, антикорупційною політикою», а за два роки ні разу не зібрались. Тоді й немає сенсу входити в таке МФО».

Міжфракційні депутатські об'єднання не реєструють в парламенті, про його утворення голова/співголова МФО повідомляє спікера, надсилаючи лист з персональним складом та підписами, у якому просить голову повідомити про це на засіданні парламенту. Водночас МФО функціонує без кадрового, матеріально-технічного, інформаційного, організаційного забезпечення своєї діяльності Апаратом Верховної Ради України. Хоча МФО не реєструють у парламенті, але перелік таких об'єднань, звісно, є. Водночас, як зазначають самі нардепи, іноді їхні об’єднання з різних причин не потрапляють в такий облік Апарату.

Для чого МФО

Тематика МФО в парламенті різноманітна: від регіональних об'єднань депутатів на кшталт земляцтв («Вінниччина», «Велика Волинь», «Кубань», «Дніпро», «Буковина» тощо), випускників університетів («Випускники Франка») – до об'єднання довкола вирішення тимчасових суспільно-політичних проблем («За доступні адміністративні послуги», «Питна вода», «За ФОПів» тощо).

Мета МФО «Розумна політика» досить загальна – «координація зусиль нардепів для розбудови України як правової держави з високим економічним потенціалом».

Лист Дмитра Разумкова про створення МФО «Розумна політика»

Однак у випадку з МФО Дмитра Разумкова можемо припустити, що це зробили для хоч якогось оформлення лояльних до ексспікера депутатів. Водночас не варто забувати, що на депутатів, які входять до будь-якого МФО, в першу чергу діє фракційна дисципліна, а цілі інших об’єднань мають другорядне значення.

У цьому контексті Дмитро Разумков вже заявив про тиск з боку Офісу президента та про «зачистку» керівництвом фракції-«слуг» його депутатів. Наприклад, на партійному з'їзді з фракції вирішили виключити одіозного мажоритарника з Одеси Артема Дмитрука, який підтримує обвинуваченого у держзраді блогера Шарія, та мажоритарницю Людмилу Буймістер, яку пов’язують з олігархом Рінатом Ахметовим і яка отримала від партії премію «Червона кнопка року». Крім того, партія ініціювала їхнє виключення з комітетів парламенту. Також з керівництва партії «Слуга народу» виключили Ольгу Коваль, яка також увійшла в МФО Разумкова.

Сам ексспікер не бачить проблем у тому, що в його об'єднання входять одіозні нардепи.

«У кожного є своя історія – як негативний, так і позитивний досвід роботи в парламенті. Щодо Дмитрука, то, якщо ви запитаєте в Одесі на його окрузі, ви побачите, що виборці схвально відгукуються про його діяльність. А десь там, мабуть, і про мене недобре говорять. Але «прибрати» цих депутатів з комітетів закон не дозволяє. Можна «прибрати» з посади голови, заступника чи секретаря – такі повноваження у голови Верховної Ради є. А просто «прибрати» з комітету, бо тобі хтось не подобається, то це таке ж свавілля, як і погрози забрати мандат» – наголошує в коментарі «Чесно» Дмитро Разумков. 

Немає коментарів:

Дописати коментар