субота, 11 грудня 2021 р.

В українській делегації в ТКГ кажуть про “невеликі шанси” домовитись з РФ про перемир’я на Донбасі й обмін до Нового року


  Шанси домовитися про обмін утримуваними особами та перемир’я на Донбасі до Нового року невеликі, однак вони ще є. Про це УНН сказав радник керівника Офісу Президента та спікер української делегації в Тристоронній контактній групі Олексій Арестович.   джерело

Цитата:

“Ми будемо робити все, щоб домовитись, але, зважаючи на поведінку Росії, я думаю, що шанси не дуже великі”, — сказав співрозмовник агентства.

Спікер делегації все ж не виключив, що росіяни підуть на поступки на тлі тиску західних країн, який спостерігається останнім часом.

Нова ініціатива

Українська делегація у ТКГ напередодні повідомила про те, що на засіданні напередодні було запропоновано розширити склад Спільного центру контролю та координації зокрема уповноваженими представниками країн-учасниць Нормандського формату як незалежною стороною. Пропозиція, однак, була категорично відкинута Російською Федерацією.

“Одна з країн з учасниць нормандського формату запропонувала створити окрему групу, або СЦКК, або СММ ОБСЄ, автономну, яка буде допомагати ідентифікації порушень режиму припинення вогню, тому що самі сторони одна одній не довіряють і, звісно, потрібна незалежна сторона”, — розповів Арестович про нову ініціативу.

З його слів, наміри української делегації — досягти відповідного розширення. Така група могла б працювати по обидва боки лінії розмежування.

“У неї буде статус, схожий на СММ ОБСЄ, — можливість вести спостереження або встановлювати наслідки обстрілів як із нашого боку лінії розмежування, так і з тимчасово окупованого”, — пояснив спікер делегації.

На запитання про те, чи не хочуть інші країни приєднатись до такого моніторингу, співрозмовник заявив про “багато різних пропозицій і моделей”.

“Навіть певною мірою мова йшла про розширення формату такої місії, у яку увійшли б різні люди з різних організацій. Поки рано про це казати конкретно. Але, чому Нормандський формат — тому що Франція і Німеччина і є країнами, які мають допомогти Україні з Росією пройти політико-дипломатичним шляхом”, — додав він.

Арестович зазначив, що на наступне засідання ТКГ українська делегація не планує виходити з новими ініціативами.

Контекст

Під час засідання робочих підгруп Тристоронньої контактної групи цього тижня російська сторона відмовилася виконувати ініціативи України щодо повернення стійкого перемир’я та взаємного обміну утримуваними особами.

Немає коментарів:

Дописати коментар