неділю, 21 листопада 2021 р.

Глава військової розвідки України Буданов: Масштабна енергетична криза все-таки насувається


 В Україні наближається масштабна енергетична криза, яку використовує Росія для дестабілізації ситуації. Про це заявив 18 листопада начальник Головного управління розвідки Міноборони України Кирило Буданов в ефірі каналу "1+1".

За даними розвідки, Росія проводить масштабну спецоперацію з дестабілізації України зсередини та ззовні. джерело

"Задум Москви досить простий. Дестабілізація ситуації зсередини, використовуючи дуже багато, скажімо так, наративів – від антивакцинаторів і закінчуючи невдоволенням із різних причин", – сказав Буданов.

Серед інших способів, які використовує РФ, начальник ГУР Міноборони назвав економічну кризу, мігрантську кризу, мета якої – викликати обурення суспільства. І "масштабну енергетичну кризу, яка все-таки насувається, за нашою оцінкою", додав глава управління розвідки.

На тлі цього, зазначив він, відбуваються масштабні маневри російських військ та їхнє накопичення на певній відстані від українського кордону. Це накопичення, за даними розвідки, триватиме і вийде на пік наприкінці січня.

Буданов повідомив, що приїхав до США та зустрівся зі своїм колегою в Пентагоні, щоб прискорити та покращити рівень взаємодії з основними партнерами України. За його словами, оцінки української та американської розвідок щодо ситуації в Україні "повністю збігаються".

Контекст:

Заступник міністра енергетики України Максим Немчинов 15 жовтня попереджав, що для проходження опалювального сезону Україна має додатково постачати вугілля. За його словами, Україна має контракти на імпорт вугілля на $4 млн, на контракти ще на $2 млн очікують до кінця опалювального сезону.

29 жовтня стало відомо, що Російська Федерація з 1 листопада зупиняє постачання енергетичного вугілля в Україну.

30 жовтня в Міненерго повідомили, що в листопаді цього року Україна імпортуватиме вугілля з Польщі, Казахстану та ПАР, українські компанії вже підписали необхідні контракти.

Міністр енергетики України Герман Галущенко 5 листопада запевнив, що Україна зможе спокійно пройти опалювальний період попри те, що РФ зупиняє постачання енергетичного вугілля в Україну та створює штучні перешкоди для імпорту в Україну вугілля з Казахстану. У міністерстві інфраструктурного розвитку Казахстану стверджують, що Росія не блокувала постачання вугілля в Україну, "але є деякі обмеження у зв'язку із завантаженістю інфраструктури з російського боку".

Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль заявив 11 листопада, що осінньо-зимовий період в Україні мине стабільно й енергоресурсів на опалювальний сезон вистачить.

Станом на 15 листопада запаси вугілля на складах теплових електростанцій енергогенерувальних компаній України становили 378 тис. тонн. За даними агентства "Інтерфакс-Україна", упродовж останнього тижня запаси вугілля знизилися на 21,1% (на 101,3 тис. тонн).

Увечері 15 листопада президент Володимир Зеленський опублікував відеозвернення, у якому пообіцяв, що браку вугілля в Україні не буде і "держава нікого не залишить без світла і тепла". Він повідомив, що вже в дорозі сім кораблів із вугіллям.

Теги: Росія, енергетика, розвідка, криза, ГУР Міноборони України, Кирило Буданов

Більше читайте тут: https://gordonua.com/ukr/news/politics/glava-vijskovoji-rozvidki-ukrajini-budanov-masshtabna-energetichna-kriza-taki-nasuvajetsja-1582262.html

Немає коментарів:

Дописати коментар